Mats van der Heiden, Allround Software Developer
Waarom ben jij Software Developer geworden?
Na mijn VWO ben ik begonnen met de studie Econometrie aan de Universiteit van Amsterdam. Na een half jaar merkte ik dat ik mijn interesse toch in een totaal andere richting ging. Voor mijn hockeyclub had ik namelijk een kleine website gebouwd en dat vond ik geweldig om te doen. Ik ben me toen gaan oriënteren op een studie richting Software Development en na 1 jaar Econometrie overgestapt naar een hbo-opleiding Software Engineering.
Welke opleiding heb je gevolgd om Software Developer te worden?
Ik heb Software Engineering gestudeerd in Zwolle
Kun je een gemiddelde werkdag beschrijven?
Als Software Developer
werk ik op projectbasis mee in verschillende teams aan ontwikkeltrajecten voor grote toonaangevende klanten. De meeste van deze projecten zijn in Java gebouwd, maar
kennis van PHP komt ook van pas.
Ook ben ik lid van het beheerteam. Binnen dit team ben ik samen met 4 collega’s
verantwoordelijk voor onderhoud en beheer van sites en applicaties die wij
gebouwd hebben voor onze klanten. Vanuit je beheerfunctie help je de experts om
je heen om het grotere plaatje te blijven zien. De efficiënte inzet van moderne
technieken, user experience en klanttevredenheid staan daarbij hoog in het
vaandel. Maar ook stabiliteit, beschikbaarheid en security van systemen zijn
zaken waar je focus op hebt, hiervoor maak je gebruik van de benodigde DevOps
gerelateerde taken. Verder schakel je snel tussen klanten, geen enkele werkdag
ziet er hetzelfde uit. Ik verveel me dus nooit.
Welke competenties zijn belangrijk in je beroep?
Ik beschik over een groot verantwoordelijkheidsgevoel en kan goed zelfstandig werken. Ook in teamverband aan de slag gaan ligt mij erg goed. Luisteren naar je collega’s, je eigen onderbouwde mening ventileren, discussiëren over hoe en waarom dingen anders kunnen zijn aspecten die dagelijks voor komen. Natuurlijk is het handig dat je over ervaring beschikt in het ontwikkelen van webapplicaties en van JAVA en PHP. Verder ben ik nieuwsgierig naar de nieuwste technologieën en technieken, vooral op internetgebied. Omdat ik veel Engelstalige collega’s heb zijn mijn communicatieve vaardigheden in het Engels wel heel belangrijk. En, ook belangrijk, kennis van Front-end en Back-end development is een must.
Wat is de grootste uitdaging in je werk?
Niet verdrinken in de hoeveelheid informatie die je te verwerken krijgt is een uitdaging voor de hele maatschappij, maar zeker als ontwikkelaar wordt je vermogen om te filteren en deduceren echt op de proef gesteld. Soms begin je met een probleem dat alsmaar groter lijkt te worden, en daar moet je toch mee leren omgaan. Naast het vakinhoudelijke gedeelte is het belangrijk dat je kennis op peil blijft: het argument ‘we doen het al jaren zo’ kan best werken en is verleidelijk, maar je moet jezelf dwingen om soms stil te staan en nieuwe kennis op te doen. Zeker in drukke perioden kan het lastig zijn om daar de noodzaak voor aan te tonen.
Wat geeft jouw baan de meeste voldoening?
Bezig zijn met elkaar om de beste oplossing te vinden voor wensen van de gebruiker en dat in een ontspannen, leergierige omgeving waar plezier en erkenning dat je iets moois hebt neergezet de boventoon moet voeren.
Wat zijn de minder leuke kanten van je baan?
Er zijn van die dagen dat je heel weinig progressie boekt, of dat de oplossing die je in je hoofd had kant noch wal raakt. Dat is niet alleen voor jezelf vervelend, maar vooral ook voor anderen die rekenen op mooie functionaliteiten. Dat kun je niet altijd voorkomen als een probleem zich sporadisch voordoet, of inconsequent gedrag vertoont.
Wat zou je doen als je geen Software Developer zou zijn?
Dat is een lastige vraag. Ik vind dat ik een prachtig beroep heb waarin je je zelf elke dag verder kunt ontwikkelen. Ik doe wat ik leuk vind en daarom voelt mijn baan niet als werk.
Wat was je droombaan als kind?
Ik heb nooit echt een droombaan gehad. Ik vond heel veel dingen leuk en heb, nog steeds, een grote passie voor sport. Iets in de sport zou ik vroeger genoemd hebben.
Hoe zie je de toekomst van een SoftwareDeveloper?
Uitstekend! Technieken en technologieën zullen veranderen, het werk zal steeds internationaler worden, artificial intelligence zal een steeds grotere rol gaan spelen. Je zult je zelf dus steeds verder moeten ontwikkelen, je moet nieuwsgierig zijn naar nieuwe wegen om dingen voor elkaar te krijgen. Zowel op het gebied van technologie, talen maar ook qua manieren van werken
Welk advies zou jij mensen die Software Developer willen worden geven?
Onderschat niet wat ontwikkelaar zijn van je vraagt als persoon, maar overschat niet de technische kennis die je nodig hebt om te starten met het bouwen van mooie dingen. En begin gewoon, zodat je droom een kans krijgt om realiteit te worden!